CUM ARATĂ SĂNĂTATEA ROMÂNIEI: 20% dintre români și-au descoperit în urma controlului o nouă boală, 20,4% din populația țării fumează

CUM ARATĂ SĂNĂTATEA ROMÂNIEI: 20% dintre români și-au descoperit  în urma controlului o nouă boală, 20,4% din populația țării fumează
Publicat: 10/05/2013, 21:35
Actualizat: 29/07/2014, 19:19

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sănătății populației, arătând că principalele patologii cu care se confruntă românii sunt hipertensiunea, hepatitele și diabetul, 20 la sută dintre cei evaluați aflând astfel că au o boală nouă.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, că programul național de evaluare a stării desănătatea putut, poate și va putea să salveze vieți și acesta a fost temeiul pe care el a fost construit.

„Este un program care a dorit să facă posibil dialogul medic-pacient. Nu a fost un program statistic”, a precizat ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu a mai spus că s-a dorit ca printr-o astfel de evaluare să se cunoască cu ce boli sau cu ce riscuri se confruntă fiecare pacient.

„Cred că este important faptul că pentru 20 la sută dintre cetățenii evaluați s-a descoperit cel puțin o afecțiune nouă, de care ei sufereau, dar nu știau”, a adăugat Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a precizat că, din păcate, programul a fost blocat în 2009 și aproximativ 10 la sută dintre cei care în 2008 prezentau risc de îmbolnăvire au necesitat spitalizare continuă în 2009 și 2010.

„Mulți puteau să evite acest lucru. De asemenea, 84 la sută dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru că 49 la sută dintre ei erau de fapt în zona de risc, nu erau bolnavi”, a spus ministrul.

Principalii factori de risc indentificați la populația României implică boli cardiovasculare, diabet, ciroză sau diferite tipuri de cancer.

În urma acestei evaluări s-a descoperit că populația României consumă excesiv sare, media națională fiind de 53,8 la sută, dar și alcool, media națională fiind 16,4 la sută, iar bărbații consumă de cinci ori mai mult decât femeile.

În ce privește consumul de tutun, acesta este specific pentru 20,4 la sută din populația țării, fiind mai frecvent în rândul tinerilor.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că principalele patologii identificate în rândul populației sunt hipertensiunea arterială, tulburările de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II și diferite tipuri de cancer. Astfel, 40 la sută din populația evaluată prezintă risc cardiovascular, iar 9,1 la sută dintre aceștia prezintă risc crescut de deces.

În cazul a 12 la sută dintre persoanele evaluate a fost stabilit riscul de diabet zaharat, cinci la sută având, la momentul evaluării, valorea glicemiei mai mare decât limita maxim admisă.

Eugen Nicolăescu a mai atras atenția supra faptului că 54 la sută din populația adultă este supraponderală, iar cinci la sută prezintă obezitate severă.

Nicolăescu a declarat că, în 2007-2008, prin programul național a fost evaluată starea desănătatea 10.730.814 persoane, dintre acestea 8.979.934 fiind adulți și 1.750.880 copii.

Din totalul de 20 de milioane de taloane trimise populației, 1.915.975 au fost returnate pentru că destinatarii nu au fost găsiți, însă șapte dintre acestea au fost ulterior recuperate.

Ministrul Sănătății a mai spus că 1,4 milioane de persoane care au fost evaluate erau neasigurate, ceea ce înseamnă că nu ar fi ajuns niciodată la un medic de familie.

Nicolăescu a precizat că 56 la sută dintre cei evaluați au fost femei, 44 la sută bărbați, 54 la sută dintre cetățeni proveneau din mediul urban și 46 la sută din mediul rural. Din analiza privind studiile absolvite de persoanele evaluate a rezultat că 40 la sută terminaseră liceul, 34 la sută gimnaziul, 12 la sută aveau studii superioare, alți 12 la sută studii primare și trei la sută profesionale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană a arătat că principalele boli nou diagnosticate în 2008 au fost cele cardiovasculare, anemiile, diabetul zaharat de tip II, hepatite cronice, obezitatea și cancerul. El a precizat că în fiecare lună din anul în care s-a derulat programul, riscul de a depista o boală nouă a fost aproape constant.

Pană a mai spus că rezultatele evaluării indică faptul că românii fac sport doar cât sunt mici, acest obicei diminuându-se odată cu înaintarea în vârstă, devenind insignifiant după 30 de ani.

O altă problemă identificată se referă la numărul redus de femei care își fac în mod regulat testul Papanicolau sau o mamografie. Astfel, doar nouă la sută dintre femeile care au participat la evaluare au afirmat că în ultimii trei ani au făcut un test Papanicolau, iar trei la sută au arătat că au făcut o mamografie în ultimii doi ani, numărul celor care au răspuns afirmativ la aceste întrebări fiind de patru ori mai mare în mediul urban față de rural.

Peste jumătate dintre persoanele care au murit până în 2011 și care participaseră la evaluare fuseseră diagnosticate cu boli cardiovasculare, 10 la sută cu cancere, cinci la sută cu ciroze, trei la sută cu probleme pulmonare, 0,6 la sută cu diabet și 20 la sută cu alte afecțiuni.

Secretarul de stat a mai spus că în cazul copiilor este îngrijorător că rata de vaccinare scade după vârsta de patru ani, că la vârstele de grupe 12 – 14 ani și 15 – 18 ani se înregistrează consum de alcool și țigări și că peste 63 la sută dintre tinerii care au între 15 și 18 ani consumă mâncare de tip fast food și băuturi carbogazoase.

În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007, un program de evaluare a stării desănătatea populației. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poștă un talon cu mențiunea „medic”, cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult și analize ce erau realizate în luna de naștere a fiecăruia.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?